Så får du råd med ditt första boende

Är det dax att flytta hemifrån? Har du längtat efter att äga något eget och kunna forma det efter stil och tycke? Känns det som ett omöjligt uppdrag eftersom det är höga bostadspriser som kräver en saftig insats? Här kommer några tips till dig som kan hjälpa dig på vägen.

 

  1. För att lyckas behöver du sätta ett tydligt sparmål. Bestäm hur mycket du vill spara ihop och inom vilken tid.
  2. Påbörja en automatisk månadsöverföring. På så sätt behöver du inte komma ihåg att lägga undan pengar varje månad och du riskerar inte att spendera dem.
  3. Håll nere fasta utgifter. Det gör du genom att bo billigt, skala ned på kostnader för bredband, telefoni, försäkring och el. Jämför gärna priser för dessa tjänster då det kan finnas tusenlappar att spara genom att bara skala ned på alla onödiga utgifter.
  4. Peppa varandra. Är ni två som sparar är det viktigt att uppmuntra varandra. Det blir lättare att leva lite enklare om båda är med på utmaningen. Bor du ensam, skaffa en sparkompis.
  5. Försök få vettig avkastning på sparpengarna. I dagsläget är det svårt att få bra ränta på vanliga sparkonton. Jämför därför olika banker och välj den som kan erbjuda bäst ränta. Du vill inte riskera pengarna genom våghalsiga placeringar. Vill du placera i fonder är det breda indexfonder med så låga avgifter som möjligt som gäller.
  6. Kom ihåg att det kanske inte är så dumt att välja ett enklare boende än det först var tänkt för att komma in på bostadsmarknaden och sedan byta bostad allt eftersom du får bättre lön och ditt sparande ökar.

Tydligt mål och realistiska förväntningar

Historiskt har en bostad varit en investering som gett en bra avkastning. Räkna inte med att din fastighets marknaden kommer att utvecklas på samma sätt framöver som det har gjort under de senaste 10 åren. Vi har börjat se en viss avmattning och även om inte jag tror att priserna på sikt kommer att sjunka så kommer de inte att öka på samma sätt som de senaste åren.

Kom också ihåg att ägt boende är inte passar alla. Du ansvarar för reparationer och underhåll av din fastighet vilket kan kännas som en osäkerhetsfaktor och kräver en ekonomisk buffert. Dessutom blir du mindre flexibel. Att sälja en bostad är inte lika lätt som att säga upp ett hyreskontrakt om du vill börja jobba i en annan stad eller byta till en lite rymligare bostad.

Vill du äga ditt boende är det möjligt, även om det inte finns en sparad krona från föräldrarna. Du kan fortfarande spara till din egen insats om du är målmedveten och är en smula realistisk. Första bostaden kanske varken är nyproducerad eller centralt belägen, men det är ändå din och en bra start för framtiden. Lägger du undan 4000 kronor varje månad om du är ensam, eller 7000 kronor om ni är två, kan målet vara uppfyllt inom 5-8 år.

Lycka till!

/Sharon