Så undviker du vanliga misstag i julhandeln

julhandel, misstag, privatekonomi, ekonomi, julklappar,

I lördags tog jag tåget till Köpenhamn och gav mig ut i den myllrande julhandeln. Julen och julhandeln kan vara stressig, jobbig, dyr…. och fullkomligt underbar. Så för att få mer julefrid i både sinnet och plånboken har jag ställt samman några vanliga misstag och hur man kan göra för att undvika dem. Fyll gärna på med egna tips! 

# 1 Du är sent ute och får stressköpa dyra julklappar veckan före jul

Försök klara av julklappsköpen redan första veckan i december.

Gillar du att e-handla: sätt av en kväll framför datorn och få leverans i god tid. Några fördelar med e-julklappar är att det är lätt att jämföra varor och priser, att det går att handla när som helst på dygnet, att det går snabbt och att du automatiskt har 14 dagars ångerrätt. En del tycker också att det är lättare att få koll på utgifterna när man e-handlar. Nackdelar är att man ibland måste åka iväg för att hämta ut paket och att det ibland kan vara krångligt att returnera.

Gillar du julstämningen i butikerna: ta ledigt en förmiddag när det är lite folk i affärerna och köp alla julklappar på en gång.

# 2 Du tänker inte på att en del av julen ska betalas i januari

När du handlar med kontokort eller e-handlar mot faktura ska räkningen betalas först i januari. Lätt att glömma. En del fakturor har kanske bara 10 dagars betalningstid, vilket innebär att de ska betalas i början eller mitten av januari innan januarilönen har kommit.

Tips: Skriv upp vad som ska betalas i januari. Försök göra alla julinköp på ett och samma kontokort, då blir det enklare att få överblick. Logga in på kortföretaget och stäm av ett par gånger under december.  Om du behöver låna till julen i januari – fundera på hur du ska få pengarna att räcka nästa år.

#3 Du känner dig pressad att lägga mer pengar på julen än du klarar av

Försök att inte snegla på andra. Vad andra lägger på julen har ju inget med hur fint ditt eget julfirande blir. Skruva ned dina förväntningar och tänk efter vad som är viktigast med julen. Fråga din familj och dina julgäster samma sak. Då kommer du troligen inse att andra inte har så höga förväntningar på julen som du tror. Bestäm vad du tycker är viktigast med julen och satsa på det. Våga välja bort några saker. Eller försök hitta billigare alternativ.

# 4 Julen blir dyrare än du tänkt

Bestäm hur mycket julen får kosta allt som allt. Antingen i en klumpsumma eller uppdelat på fyra delar: julklappar, julpynt, julmat, och resor till och från vänner och släktingar.
Använd något av nedanstående knep för att hålla koll på julutgifterna så att du håller dig inom julbudgeten.
– Kortknepet: handla alla julinköp på ett och samma kontokort. Lätt att få överblick.
– Appknepet: ladda ner en app där du enkelt kan knappa in dina köp. Sök på ”ekonomi” eller ”budget”. Det finns bra appar för både Iphone och Android.
– Lappknepet: ha en anteckningsbok eller lapp i plånboken och skriv ner hur mycket du handlar för.

Är ekonomin tajt kan du kanske redan nu komma överens med andra vuxna i familjen/släkten om att slopa eller dra ner på julklapparna till vuxna just i år. Små barn kan bli lika glada för presenter som inte kostar så mycket. Lite äldre barn eller ungdomar kanske kan leva med att få färre julklappar om de får något de verkligen vill ha.

# 5 Du köper för mycket mat som du får slänga i mellandagarna

Innan du handlar årets julmat – fundera på hur mycket du fick slänga förra året. Började du kanske längta efter vanlig mat redan på juldagen? Minska antalet rätter och köp mindre mängd mat, det går alltid att komplettera i mellandagarna.

# 6 Du tror att du automatiskt har rätt till öppet köp eller rätt att byta julklapparna om de inte passar

Det finns ingen lag som ger dig bytesrätt eller rätt till öppet köp när du handlar i en vanlig butik. Däremot har du alltid 14 dagars ångerrätt när du e-handlar. Fråga vad som gäller, be om öppet köp och se till att butiken skriver vad som gäller på kvittot.

Bra länkar:

MoneyBook, Mina utgifter, Spara kvittot – Appar för att lägga upp en julbudget och hålla koll på julinköpen
Att tänka på före köp och efter köp – Konsumentverkets checklistor vid e-handel
Att tänka på vid e-handel inom EU och utanför EU – Konsumentverkets information
Ångerrätt – Konsumentverkets information
Handla på julmarknader – Konsumentverkets information.
Mobil: 0708-24 34 15
Mejl: bodil.hallin@ikano.se
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin