Skaffa dig en ekonomisk träningskompis

Vill du få en starkare och friskare privatekonomi? Behöver du bli av med överflödiga utgifter som gör din privatekonomi trött och tung? Vet du att du borde spara mer men har svårt att komma igång? Då är det dags att skaffa dig en ekonomisk träningskompis. 

– Det är roligare att träna tillsammans än att träna själv.
– Du får någon som peppar dig när det känns motigt.
– Du får någon att dela glädjen med när du når ditt mål.

Bygg starka ekonomiska muskler tillsammans

Starkare ekonomiska muskler ger dig kraft att stå emot oväntade utgifter och möjlighet att förverkliga dina drömmar. Men ekonomiska muskler kommer inte av sig självt över en natt. Vill du bli stark så måste du börja träna. Så här kommer du igång:
1. Sätt ett mål. Hur stark vill du bli? Hur mycket mer pengar vill du ha över varje månad? Vad ska du göra med pengarna? Har du en tydlig, lockande bild av vad du vill göra är det mycket roligare att månadsspara.
2. Bestäm vilket träningspass du är nyfiken på och som du tror att du har chanser att lyckas med.
3. Skaffa dig en ekonomisk träningskompis. Tillsammans blir det mycket roligare.
4. Sätt av tid i kalendern. Bestäm vad ni ska göra och när ni ska stämma av.
5. Samla träningsresultatet på ett nytt konto. Lägg upp en automatisk överföring på den summa du har som mål att månadsspara och gör extrainsättningar när du lyckas extra bra med något.
6. Kom igång och känn glädjen
över en friskare och mer livskraftig privatekonomi.

Tips på träningspass:

 • Hitta ett bättre mobilabonnemang och bredbandsabonnemang tillsammans med en Facebook-vän.
 • Hitta bästa hem- och villaförsäkringen tillsammans med en granne.
 • Leta upp bästa bilförsäkringen tillsammans med en bilmärkeskompis.  Ta hjälp av jämförelsesajter, till exempel: Konsumenternas Bank- och Försäkringsbyrå, Compricer.se, Insplanet.se, Pricerunner.se, Prisjakt.nu
 • Utmana din faster och moster i fondförvaltning. Tävla om vem som kan få en tusenlapp att växa mest i värde fram till årsskiftet. På Fondkollen.se kan ni lära er det mesta om fonder och hålla koll på värdeutvecklingen.
 • Jämför bolån och bolånevillkor med bästa kompisen. Det är kanske läge att ta kontakt med två eller tre banker och förhandla om villkoren? 0,3 % lägre ränta på ett miljonlån innebär 2 100 kronor mer i plånboken på ett år.
 • Låt morfar eller farmor lära dig om hur pensionssystemet fungerar. Se Minpensions introduktionsfilm och Alectas film om tjänstepension tillsammans. Filmerna tar bara 3-4 minuter. Fråga dem om hur det är att leva som pensionär, varifrån pengarna kommer och be om deras bästa pensionstips.
 • Utmana jobbarkompisarna i en premiepensionstävling. Vem får bästa procentuella ökningen på sin premiepension under 2013? Ta hjälp av Pensionsmyndighetens app.
 • Leta upp och ladda ner en budget- app till din smarta mobil tillsammans med en tonåring. Med en utgifts-app blir det mycket lättare att se vart pengarna tar vägen och dra ner på onödiga utgifter.
 • Utmana grannarna i kvarteret eller trappuppgången på en energispartävling. Få inspiration från Energimyndighetens energispartips och se hur mycket ni kan spara i deras energikalkyl.
 • Hitta ett bättre elavtal tillsammans med dina föräldrar. Ta hjälp av Elpriskollen.se.
 • Målspara till semestern tillsammans med midsommarvännerna. Öppna varsitt nytt sparkonto, ordna automatisk månadsöverföring och gör något roligt tillsammans i sommar. På Konsumenternas Bankbyrå hittar ni bästa sparkontoräntan.
 • Utmana en gniden släkting och tävla om vem som är bäst på att kapa småutgifter.
 • Utmana ekonomichefen på jobbet i att bli bäst på att slänga onödiga papper och kvitton. Konsumentverket har en lista på vad som behöver sparas.
 • Boka tid hos en jurist för en juridisk hälsokontroll tillsammans med din käresta. När det kommer till arv, testamente, samboavtal och annan juridik är det klokt att anlita ett proffs.

Så:
Vilka drömmar vill du förverkliga?
Hur mycket pengar behöver du spara varje månad?
Hur länge kan du vänta?
Skaffa dig en ekonomisk träningskompis redan i dag!

Bodil Hallin
Personlig PlånboksTränare, Ikano Bank