Slipp pensionsångest!

 

Lugn. Det finns faktiskt ingen större anledning till att ha pensionsångest. Därför har jag gjort en film om hur mycket pengar som kommer in på ditt pensionskonto helt automatiskt. Och mitt bästa tips för att få ännu mer i pension? Gör saker som du gillar och mår bra av! Det får även ditt pensionskonto att må riktigt gott. Här är fler tips för livets olika faser.

 

Plugga_1024x400_151013

När du är ung

 • Sommarjobba
  Även om ogräsrensning eller jordgubbsplockning kanske inte är det du drömmer om att göra resten av livet brukar det kännas riktigt gott att tjäna egna pengar. Dessutom: För varje hundralapp du tjänar under hela ditt yrkesliv sätts det av 18,50 kronor till din allmänna pension. Tjänar du upp till 170 000 kronor om året så sätts det faktiskt av mer pengar till din pension än vad du betalar i skatt!
 • Plugga på högskola
  Roligt. Galet. Jobbigt. För många är studentlivet en riktig höjdare och genom att plugga ökar möjligheterna till ett jobb med vettig lön och bra pensionsvillkor. Inte nog med det. Samtidigt som du pluggar sätts det av pengar till din pension, ungefär 5 200 kronor om året vid heltidsstudier. 

 

Karriär_1024x400_151013

När du jobbar

 • Jobba med det du gillar
  Försök jobba med något du verkligen gillar. Då bidrar du med positiv energi, gör ett bättre jobb och ökar möjligheterna till en positiv löneutveckling, som i sin tur ger högre pension.
 • Välj en bra arbetsgivare
  En bra chef är guld värd. Likaså en arbetsgivare som ger dig tjänstepension. Utöver den vanliga pensionen får de allra flesta även tjänstepension från sin arbetsgivare, ungefär 4,50 kronor per intjänad hundralapp, i snitt 27 000 kronor om året. Under ett helt yrkesliv kan det alltså bli en extra miljon till din pension. Om du inte får tjänstepension: byt arbetsgivare eller begär löneökning med minst fem procent och pensionsspara på egen hand.

 

Mitt i livet_1024x400_151013

När du är mitt i livet

 • Få barn
  Små barn är underbara. Och små barn ger faktiskt också rätt till pension. Så även om du är föräldraledig går du inte miste om pensionsinbetalningar till den allmänna pensionen under barnets fyra första år. Har du tjänstepension är det dessutom vanligt att arbetsgivaren betalar in till tjänstepensionen under föräldraledigheten.
 • Gör saker du mår bra av
  Sporta, ät mat du mår bra av, umgås, slappa, var ute i naturen eller vid havet, gör roliga saker på fritiden… Allt som tänder livsgnistan och förbättrar hälsan ökar möjligheten till ett långt och friskt arbetsliv och därmed en högre pension.

50+_1024x400_151013

När du närmar dig 60

 • Växla in på ett nytt spännande spår
  Fundera på om du vill växla över till ett helt annat jobb eller ta ett extrajobb de första åren efter pensionen. Kanske ta några nya högskolepoäng eller gå en kurs? Pensionen ökar med 7 – 8 procent för varje extra år du jobbar efter 65 år.

Bastrygghet_1024x400_151013

I alla livets faser

 • Du kan välja att inte välja
  Du kan välja att placera pensionspengarna i olika fonder. Men om du inte väljer så ligger pengarna kvar i standardfonder som kan ge minst lika bra värdetillväxt. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete om du inte gör ett aktivt val. Lite mer kunskap är däremot aldrig fel. Vill du läsa på lite mer om hur pensioner fungerar så kan jag varmt rekommendera sajten Minpension. Där får du en kort genomgång och en sammanställning över dina pensionspengar.
 • Det finns en bastrygghet
  Nu är det ju inte alla förunnat att få ett långt och friskt yrkesliv. Sjukdom och långtidsarbetslöshet kan sätta käppar i hjulet och dra ner pensionen. Men det finns i alla fall en bastrygghet i form av garantipension och bostadstillägg, det kan röra sig om ungefär 11 000 kronor i månaden efter skatt.

Länkar

Minpension.se: Om tjänstepension
Pensionsmyndigheten: Pensionsavsättning vid studier
Pensionsmyndigheten: Små barn ger rätt till pension
Skatteverket: Avdragsrätt för privat pensionssparande om du saknar tjänstepension
Mitt tidigare blogginlägg: Kan och vill du arbeta med detta resten av livet?

/Bodil

Kommentarer

 1. jeanette skriver:

  Hej Bodil!
  Jag undrar om man får göra något avdrag om man har en väldigt låg tjänstepension,dvs sjukpensionär med tex afa försäkringsskydd där en liten kladd sätt in varje år? långt under vad en tjänstepension skulle ge om man arbetade?

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Jeanette,
   Klurig fråga, jag var tvungen att ringa Skatteverket för att kolla. Tyvärr får man inte avdrag för privat pensionssparande om man enbart har försäkringsersättning och sjukersättning. Avdraget måste göras mot antingen inkomst av anställning eller inkomst av näringsverksamhet.
   Bästa hälsningar,
   Bodil

 2. Julius Piros skriver:

  Jag tyckte inte om reklamen.
  Typiska och alltför typiska bilder om nöjda, välmående pensionerer småbarn (det kunde vara livets ord eller nån lycklig kristen sekt)

  och en ekonom som: ”brinner för.. ” så super utsliten klyscha.
  Massa ord, jag tröttnar innan kommer till hälften.

  Det är tråååååkigt!

  MVH:

  Julius

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Julius, Tack för synpunkterna! Konstruktiv respons gör ju att man kan justera och förbättra. Bilderna var ett test, ska höra andras synpunkter innan jag lägger upp den typen av bilder igen. Och att bli mindre långtråkig är ju en bra ambition i alla sammanhang 😉
   Bästa hälsningar, Bodil

 3. Anna skriver:

  Vad gör man när man hamnat utanför arbetslivet? har varit utan anställning i över 10 år o tror inte längre att jag kommer få någon anställning de sista 5 åren heller. Man kan knappast vara arbetslös efter 65 så hur få bästa möjliga pension? privat sparande ryms inte inom a-kasse-nivå…

  Hälsningar

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Anna,

   Jag förstår din fundering. Flera år utanför arbetslivet påverkar förstås pensionen negativt och någon möjlighet att spara några större summor på a-kassenivå är svårt, för att inte säga omöjligt. Om det blir som du säger, att du inte får någon anställning de kommande åren skulle jag satsa på att arbeta några år efter 65-årsdagen, kanske på deltid eller på timmar. För då kan flera möjligheter öppna sig. Det är billigare för företag att anställa personer som fyllt 65 (arbetsgivaravgiften är lägre) och det finns efterfrågan på seniorer via senior- eller veteranpooler. Det kan handla om läxläsning, städning, hemservice hos äldre, hantverkstjänster, IT-tjänster, trädgårdsskötsel eller annat. Är du intresserad av ekonomi och administration så har de flesta kommuner stort behov av gode män, som hjälper andra att ta hand om ekonomin. Det fina med att arbeta efter 65 (utöver lönen) är att man fortsätter tjäna in pengar till sin allmänna pension. Så fundera på vad du gillar och kan tänka dig att jobba med efter 65. Det går ju redan nu att fråga ett seniorbolag vilka tjänster de tror kommer att efterfrågas framöver. Under tiden kanske det går att komplettera med kurser och utbildningar för att bli mer anställningsbar. Om du inte redan har sett arbetsförmedlingens yrkeskompass kanske den kan vara värd ett besök. Här går det att se vilka yrken som efterfrågas de närmaste åren.
   Bästa hälsningar,
   Bodil Hallin

 4. Linda skriver:

  Varför är det musik i bakgrunden? Vi som hör dåligt har svårt att höra vad som sägs.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Linda,
   Tanken är att skapa ett trevligt helhetsintryck, men om musiken leder till att budskapet inte kan höras blir det ju helt förfelat. Jag tycker också att det är onödigt hög volym på musiken. Jag vidarebefordrar ditt mejl till vår projektledare Emma som håller i filmproduktionerna. Tack för synpunkten1
   Bästa hälsningar, Bodil

 5. Jonas skriver:

  Detta var en spännande film, gillar slutet!