Starta året med en ekonomisk detox

detox, privatekonomi, utgifter, budget

Utgifterna blir gärna lite yviga under hösten och julen. Inte konstigt att privatekonomin känns tung och trött så här i början på året. Men det är helt okej och kan rentav vändas till en fördel. Den ekonomiska trötthetskänslan kan väcka lusten att vilja rensa ut och städa upp bland utgifter och papper. Tänk den där sköna känslan av att få mer pengar över… 

En riktigt bra investering
Att lägga några timmar om året på privatekonomisk friskvård tycker jag är en riktigt bra investering, en stark ekonomi gör vardagen enklare och livet rikare. Och det behöver varken vara varken svårt eller tråkigt. Det enda som krävs är lite tid. En timme i månaden räcker en bra bit. Därför har jag skrivit ihop 12 ekonomiska ”träningspass” som kommer att presenteras här på bloggen under året. Temat för första kvartalet är att göra en ekonomisk detox.

Januari : Vart tar pengarna vägen? 
Onödiga småutgifter, dyra abonnemang eller gamla dåliga vanor kan suga musten ur ekonomin. Men för att förändra behöver du ta reda på nuläget. Här finns olika sätt. Satsa på enkelhet framför exakthet om du måste välja. Är det för krångligt är det lätt att tappa sugen och det är mycket bättre att få en översiktlig bild än ingen alls.

1) Via din bank. De flesta banker har bra verktyg som automatiskt sammanställer och kategoriserar utgifterna på ditt transaktionskonto. Fördelen är att det sköts automatiskt. Nackdelen är att du inte får med utgifter från kreditkort och utgifter som går via andra banker.

2) Med en app som sammanställer utgifter automatiskt, exempelvis Tink eller i plusversionen av Smartbudget. Fördelen är att transaktioner från flera banker och kort kommer med samt att utgifterna visas i lättöverskådliga diagram. Nackdelen är att du måste lämna ut dina inloggningskoder och att varken banken eller företagen som står bakom dessa verktyg går in och ersätter dig om någon obehörig skulle komma över inloggningsuppgifterna och göra obehöriga uttag från ditt konto. Företagen säger visserligen att tekniken omöjliggör intrång, men rent juridiskt – den som lämnar ut sina inloggningskoder till tredje part får själv stå för konsekvenserna.

3) Med en app eller ett verktyg där du lägger in utgifter manuellt. Det finns många bra budgetappar eller verktyg som är gratis eller nästan gratis. Mina utgifter och Smartbudget är några exempel. Att ta ett foto av kvittona och spara dem i appen Spara Kvittot är ett annat alternativ men givetvis går papper och penna lika bra. Att göra det manuellt är omständligt men jag kan lova att du får en överlägsen insikt i hur du konsumerar och vad du väljer att lägga dina pengar på.

4) Genom att handla allt på ett och samma kontokort under en månad. När månaden är slut tar du fram kontoutdraget, sammanställer på egen hand och lägger till utgifter som dragits automatiskt från ditt vanliga bankkonto. Personligen tycker jag att detta är bästa sättet att hålla reda på utgifterna. Sammanställningen brukar ta max en halvtimme och att det kräver lite manuell handpåläggning tycker jag bara är en fördel eftersom det ger en djupare förståelse för vart pengarna går.

Så om du vill hänga med och ge privatekonomin en skön energikick under 2015 – sätt av en timme i månaden i kalendern redan nu. Då ökar chansen att det verkligen blir av.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: 
Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

 1. David skriver:

  Hej Bodil,

  Tack för ett intressant inlägg.

  Det verkar onekligen som om det inte bara är träning som är populära nyårslöften, utan även att ta tag i ekonomin. På http://www.xn--lnemklaren-t5ai.se/ (Lånemäklaren) har vi märkt att fler kunder än normalt väljer att samla sina smålån och krediter i just januari och februari.

  MVH
  David

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej David!

   Det är min erfarenhet också. I början av året vill många lägga lite extra tid på att förbättra ekonomin. Skulle tro att förklaringen kan vara stora utgifter i december, att årets sommarsemester börjar planeras samt en allmän känsla av att vilja städa, röja och starta positiva cirklar i början av ett år.

   Hälsningar Bodil