Stora utgifter och räkningar i augusti?

shopping, betala, räkningar, inkasso, skulder

När sommaren var som kallast och regnigast valde jag och många med mig att åka på utflykter eller gå i affärer, alltså saker som kostar mer än om vi bara hade legat och softat i solen. Och det har gett avtryck i SCB:s siffror över detaljhandelskonsumtionen i juni.

Sammantaget konsumerade vi för 2,4 procent mer än i juni förra året men ökningen för kläder var hela 8 procent och ökningen för möbler, inredning och hushållsutrustning var 6 procent. Med tanke på vädret skulle jag tro att vi har konsumerat ännu mer i juli men det vet vi först om en månad när siffrorna för juli presenteras.

För alla oss som handlar med kort är det nu, i slutet av augusti, som många av sommarens utgifter ska betalas. Samtidigt som barnen behöver saker till skolstarten, krukväxterna därhemma behöver bytas ut och terminsavgifterna till fritidsaktiviteterna trillar in.

För dig som har det riktigt tufft med ekonomin nu i augusti kan ett lån eller en utökning av kontokrediten kännas som den enklaste utvägen. Men det finns alternativ.

Pausa sparandet i augusti
Att pausa månadsöverföringen till sparkonto eller fonder är enkelt. Månadssparar du fortfarande i en privat pensionsförsäkring är det ändå läge att stoppa sparandet eftersom maximal avdragsrätt för 2015 har sänkts från 12 000 kr till 1 800 kronor.

Byt ut års- och kvartalsräkningar till månadsräkning
Då får du ett jämnare flöde på betalningarna och lättare att hålla reda på hela årets utgifter.

Flytta fram en förfallodag
Om du ringer eller mejlar i god tid innan en räkning ska betalas brukar det ofta gå att flytta fram förfallodagen utan extra kostnad.

Kolla om du kan minska amorteringen på ett lån 
Banker är inte skyldiga att gå med på detta men frågan är fri. Och att göra en eller två månaders amorteringsuppehåll är enklare och billigare för alla parter än ett nytt lån.

Be om en betalningsfri månad på kontokrediten
Frågan är fri och de flesta kortkreditföretag brukar kunna erbjuda en betalningsfri månad, särskilt om du inte har utnyttjat det tidigare.

Har du ofta svårt att få pengarna att räcka är det ett tecken på att du behöver göra större och mer varaktiga förändringar i ekonomin. Här är mina tips på hur du kan lyckas med det: Om att svälja elefanter och Vägen ut ur skuldfällan

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen