Studiemedel 1984 – det var inte bättre förr

studentfoto, student, studiemedel.

I måndags bloggade jag om tips i väntan på nästa utbetalning från CSN. Det gjorde mig nyfiken på hur tufft det är att klara sig på studiemedel i dag jämfört med när jag själv började plugga på högskolan för trettio år sedan.  Den statistiska djupdykningen gjorde mig förvånad. Det var verkligen inte bättre förr. 

Minimalt bidrag och lägre totalbelopp

1984 fick jag sammanlagt 2 945 kronor i studiemedel för fyra veckor, varav 2 727 kronor i lån och 218 kronor i bidrag.

För att kunna jämföra det med dagens studiemedel måste man ta hänsyn till inflationen. Jag tog hjälp av SCB:s prisomräknare och räknade om summorna till dagens penningvärde.

I dagens penningvärde motsvarar studiemedlet 1984 totalt 6 403 kronor för en fyraveckorsperiod, varav 5 929 kronor i lån och 474 kronor (endast 7 %!) i bidrag.  Det ska jämföras med dagens studiemedel som är totalt 9 004 kronor för en fyraveckorsperiod, varav 6 184 kronor i lån och 2 820 kronor (hela 31 %!) i bidrag.

Studiemedlet har ökat betydligt mer än priserna
Men att klara sig på 6 400 kronor i månaden i dag verkar ju helt orimligt. Allt är ju mycket dyrare nu, kan man invända. Visst, men faktum är att studiemedlet har ökat betydligt mer än priserna.

Konsumentprisindex är ett mått som används för att mäta hur priserna på mat, boende, telekommunikation, rekreation och en rad andra hushållsutgifter förändras.

Sedan 1984 har konsumentprisindex ökat med 119%
Sedan 1984 har det totala studiemedlet ökat med 206 %
Sedan 1984 har bidragsdelen ökat med hela 1 194 %
Sedan 1984 har lånedelen har ökat med 127 %
(Förändringen av studiemedlet i löpande priser)

Hur klarade man sig på så lite?
Som jag ser det är det enkla svaret att man kunde göra och köpa betydligt färre saker på den tiden när jag gick och pluggade. Vi hade varken mobiltelefon, bredband eller dator. Vi fikade och åt sällan ute. Vi köpte färre kläder och behöll dem längre. Och så vidare.

Ett rikare liv
Det låter faktiskt som om studentvardagen var gråare förr. Och det gör mig glad. Slutsatsen är ju att vi har fått det bättre och att det har inneburit ökade möjligheter att köpa och göra saker som berikar livet.

Hur gjorde du för att klara dig på ditt studiemedel när du pluggade?

På bilden syns förresten min egen klass från Marknadsföringslinjen på Växjö Högskola. Det slår mig att modet går i cykler. Några av glasögonen och tröjorna skulle funka i dag, men knappast tubsockor i loafers. Tack och lov för det.  

Källor:
CSN: Studiemedel – historik
SCB:s prisomräknare
SCB:S statistik över konsumentprisindex

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank