Ta studielån eller andra lån för att studera?

bild på kvinna som läser i en bok

Ska man ta studielån, ett vanligt lån eller låna av föräldrar för att studera? Eller ska man kanske höja bolånet för att betala av gamla studielån? Dessa frågor får jag allt oftare nu när låneräntorna är låga. Svaret är glasklart: studielån är bästa sättet att finansiera studier och det finns ingen anledning att ta andra lån för att lösa bort studielånet. 

Fördelar med studielån jämfört med andra lån 

 • Låg ränta, just nu 1,00 %. Räntan är visserligen inte avdragsgill så den ska jämföras med en vanlig avdragsgill låneränta på 1,43 %, vilket ändå är bra.
 • Troligtvis låg ränta flera år framöver – räntan på studielånet bestäms av ett genomsnitt av statens upplåningskostnader de senaste tre åren. 
 • Inga uppläggningskostnader på studielån. Det kan förekomma på andra lån.
 • Lånet ska börja betalas av först sex månader efter avslutade studier – ett vanligt lån ska börja betalas av direkt.  
 • Blir du sjuk under studierna kan du få studielån även under sjukveckorna. 
 • Att låna pengar av föräldrar till låg eller ingen ränta kan verka lockande. Men tänk på att föräldrarna då faktiskt blir dina fordringsägare. Skulle du bli arbetslös eller sjuk efter studierna kan du få svårt att betala tillbaka. Inte roligt. Har du studielån finns regler som gör att du då får betala tillbaka mindre eller ingenting alls. 
 • Du kan göra extrainbetalningar när som helst. Det kan du även med ett vanligt lån men inte med ett bundet bolån.


Det finns också några nackdelar med studielån

 • Du får betala en expeditionsavgift på 150 kr per halvår.
 • Stora extrainkomster under studietiden, mer än 86 000 kr under 20 veckor, ger lägre studielån.
 • Svårt att i förväg veta hur mycket du ska betala tillbaka per år. Återbetalningsbeloppet räknas fram varje år och beror på skuldens storlek, räntesatsen och hur lång tid du ska betala.

 

På det hela taget tycker jag att fördelarna med studielån överväger stort.

tabell som jämför studielån, bolån och vanligt lån

 

Korta fakta om studielån
Studerar du på heltid är maximalt studiemedel ungefär 10 000 kronor för en fyraveckorsperiod, 2 800 kronor i bidrag och 7 200 kronor som studielån. Lånet ska betalas av inom 25 år och minsta återbetalningsbelopp är 6675 kronor om året. Exempel: Ett lån på 165 000 kronor efter tre års heltidsstudier ska betalas tillbaka med ungefär 7200 kronor om året eller 600 kronor i månaden. På CSN:s hemsida kan du läsa mer och ansöka om studielån.

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

 1. Erik skriver:

  När det gäller mängden på ett studielån, är det valbart? känns som att 10 000kr /månad är lite mer än vad som behövs. Runt 4000-5000 i lån låter bättre (6800-7800 efter bidrag då).

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Erik!
   Du väljer själv hur mycket du vill låna. Om du ska studera på heltid under 20 veckor, kan du exempelvis välja att ta bidrag för alla veckor men lån bara för 10 veckor. Då betalar CSN ut lånet under de första tio veckorna och därefter enbart bidraget. Du kan även testa dig fram på CSN s webbplats och räkna på olika scenarion för att det bäst ska passa dig.

   Med vänliga hälsningar

   Sharon Lavie

 2. rashid skriver:

  Jag ska börja plugga till läkareprogrammet utomlands. Jag kan ta studielån och undervisningsavgift för 3 år men resten av 3 år behöver jag ordna allt själv. Finns det möjlighet hos er att ta lån från er för studier och vilka är villkor?

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Rashid!
   Det är bra att du funderar redan nu på dina möjligheter att finansiera dina studier. Du vill inte hamna i en sits där du måste avbryta dina studier. Jag utgår ifrån att du redan har pratat med CSN och att det är dettaa besked du fått. Om du inte pratat med CSN, ring dem snarast. Rent generellt så är det svårt att ta lån om man inte har en inkomst. Varje ansökan bedöms individuellt och en ordentlig kreditprövning måste göras. Om du inte lyckas få ett studielån kanske du får fundera på om ett extrajobb är ett realistiskt alternativ för dig.

   För exakt besked på din fråga måste jag hänvisa dig till kundservice, som bäst kan besvara den http://www.ikanobank.se/Kundservice eller på telefon 0476 88 000.

   Bästa hälsningar
   /Sharon

 3. Maria skriver:

  Hej Sharon,

  Jag är nyfiken på vad du tycker om alla jämförelsesiter för lån i Sverige som till exempel https://www.coolfinans.com.se? Det finns så många siter som alla verkar erbjuda samma tjänster.

  Tack på förhand
  Maria

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Maria!
   Jag är inte så bekant med just coolfinans men generellt tycker jag att det är bra att man kan jämföra olika banker när man behöver ett lån. Anledningen til det är att skulle du själv vända dig till banken med en ansökan, måste banken göra en kreditupplysning på dig för att bedöma din ekonomi och din betalningsförmåga. Det gör man genom att se vilka inkomster du har, men även genom att se vilka lån du har sökt. Varje förfrågan till kreditupplysningen registreras och som konsument kanske man vill jämföra några stycken innan du bestämmer dig för vilket erbjudande du väljer. Ser en bank att det har gjorts många förfrågningar på dig, kan det indikera att du just har tagit många lån. Då kan chansen att få ett lån bli mycket lägre eller blir räntan som du erbjuds bli mycket högre. Med en jämförelsesajt görs bara en förfrågan och resultatet når alla banker som just den sajten sammarbetar med. Väljer du att söka på flera olika jämförelsesajter görs det en kredit upplysning från varje jämförelsesajt och då kan du hamna i samma situation som jag beskrev ovan. Välj därför en jämförelsesajter som samarbetar med så många banker som möjligt.
   MVH
   Sharon

 4. Ferhat skriver:

  Hej jag vill bli polis men jag har ingen pengar att gå till gymnasiet efftersom farsan dög och maman är sjuk vad måste jag göra. Jag har jobbat så möjligt jag kan men nu säger schefen att jag ska få sparken snart för att hans butik har blivit nedsatt. Jag är 19 år och det betyder att jag är myndig och måste ta hand om mig själv. Försöker hitta jobb efter skolan men det går ju inte utan utbildning. Jag är nästan så att vissa dagar har svårt med mat. Får jag låna 10.000 tusen per mån och betala tillbaks efter att skapat yrke och börjat tjena pengar. ? får man låna pengar under sommar lovet för att det är så att jag behöver helt enkel försörja mig själv.

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Ferhat!
   Det låter som att du är en riktig kämpe! Det jag skulle rekommendera dig är att så fort som möjligt gå med i en a-kassa så att du kan få ersättning ifall du blir arbetslös. Att jobba och skaffa sig erfarenhet är jättebra om du vill bli Polis, men samtidigt behöver du betyg från gymnasiet. Om du inte har betyg från gymnasiet så skulle jag kontakta kommunen och fråga dem vilka vuxenutbildningar de har och be att få träffa en yrkesvägledare. Tillsammans med den personen kan du planera för att läsa upp vilka ämnen du behöver för att bli Polis. Under tiden du studerar kan du ansöka om studiemedel. Jag tror det blir svårt för dig att låna pengar om du inte har lön och det är verkligen ingen bra idé heller. Man behöver börja betala tillbaka redan månaden efter lånet och det tillkommer avgifter och ränta. Om du inte har pengar för din försörjning ska du kontakta kommunens socialtjänst, de kommer bedöma dina behov och hjälpa dig om du har rätt till det.

   Lycka till!
   /Sharon