Teckna barnförsäkring

Lagom till sportlovet läser jag att många tror att hemförsäkringen ger ett bättre skydd än den faktiskt gör om barnen råkar ut för en olycka eller blir sjuka. Men för att få ett bra försäkringsskydd behöver man teckna en barnförsäkring. En sådan kostar 110 – 165 kr/mån och det är en riktigt bra investering som jag rekommenderar alla föräldrar att göra.

Ett barn som får en allvarlig sjukdom eller råkar ut för en olycka som ger bestående skador kanske inte kan arbeta och få en normal inkomst. Under en hel livstid kan barnet gå miste om flera miljoner. En barnförsäkring täcker en del av denna ofantliga summa. Ersättningen brukar variera från 450 000 kr upp till 2 225 000 kr. Genom barnförsäkringen får man också ersättning för vårdkostnader om barnet råkar ut för en olycka och kan få ett engångsbelopp om barnet får diagnos på en allvarlig sjukdom.

Hemförsäkringen då? Den ersätter i första hand skador på saker och kan betala dina juristkostnader om du kommer i tvist med någon. Det ingår visserligen ett reseskydd i de allra flesta hemförsäkringar men reseskyddet täcker oftast bara kostnader för läkarbesök och liknande om barnen blir sjuka på resan. Det handlar alltså om småpengar.

Skolförsäkringen då? Alla barn har en försäkring via skolan men den ger inte lika bra skydd som en barnförsäkring. Dessutom variera villkoren från kommun till kommun. En del skolförsäkringar gäller inte vid sjukdom utan bara vid olycksfall. Andra skolförsäkringar gäller inte på fritiden utan bara när barnet är i skolan eller på väg till eller ifrån skolan.

Så teckna en barnförsäkring om du inte redan har gjort det. Konsumenternas försäkringsbyrå har en bra guide vid val av barnförsäkring och en jämförelse av villkor på olika barnförsäkringar.

Jag önskar dig ett skönt sportlov och hoppas att din barnförsäkring aldrig behöver komma till användning.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Länkar: Länsförsäkringars undersökning om barns försäkringsskydd

Kommentarer

  1. Test skriver:

    Test av kommentarsfältet.