Test av en ny app för veckopeng och månadspeng

En fast veckopeng är en utmärkt start för att lära barn hantera pengar. Men det är lätt att glömma bort att betala ut veckopengen och se till att det finns kontanter hemma. Inte konstigt att allt fler slirar med veckopengen och ger barn pengar vid behov. Veckopengen är en ny app som hjälper både föräldrar och barn att få koll. Appen är enkel att använda och stimulerar dessutom till att tänka smart kring pengar och sparande. I like!

Så här fungerar appen
Föräldrar kan ange veckopeng till respektive barn, hålla reda på när den ska betalas ut och när den har betalats ut, sätta ränta på pengar som sparas, dela ut arbetsuppgifter som belönas med extrapengar samt bjuda in barn för att få koll på veckopengen tillsammans.

Barn kan se hur många dagar det är kvar till nästa veckopeng, se hur mycket det är i spargrisen, se hur stor sparbonusen är och välja att utföra uppgifter för att få in extrapengar.

Lite extra kul
– ”Först till kvarn-funktion” när uppgifter delas ut till alla barn i familjen
– Spargrisen blir tjockare när sparandet ökar
– Räntan på sparpengarna är en veckoränta så den som ger sina barn en ränta på exempelvis 5% är klok, eftersom det är bra att visa att sparande lönar sig, men också väldigt generös. 5% på en hundralapp blir 5 kronor på en vecka och 260 kronor på ett år. Så det är bra att ha koll på procenten…

På min önskelista
Veckopengen är en bra början. På min önskelista står en app som även är integrerad med riktiga bankkonton och kort så att barn enkelt kan betala, spara och få koll på sina pengar redan i tidig ålder.

Länkar till Veckopengen och andra appar
Veckopengen, som jag har testat ovan. Appen är gratis och finns för Iphone och Android.
Veckopeng gratis, för Iphone. Appen påminner om när det är dags att betala veckopeng och har en bokföringsfunktion för att se hur mycket pengar som kommer in och hur mycket som går åt.
Fixa veckopengen Kostar 9,60 kr. Finns på Google play. Appen ger förslag på sysslor som barn och ungdomar kan välja att utföra. Föräldrar kan bestämma vad varje syssla är värd, barnen kan se hur mycket pengar de har tjänat.

Länkar för dig som vill läsa mer om barn och veckopeng
Lär barnen hantera pengar
Jag fick både veckopeng och ansvar
Så får du högre veckopeng
Kontrakten påskrivna, om veckopengskontrakt från Stefan Thelenius blogg z2036

/Bodil Hallin

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen

Kommentarer

 1. Pappa THOMAS skriver:

  Jättebra ämne!

  Jag har själv barn som älskar att hålla på med sina mobiler och som faktiskt börjat använda just Veckopengen. Förr i tiden hade man ju en egen spargris i barnrummet, men nu har vi knappt kontanter hemma längre… Lite tråkigt att just mynten och sedlarna försvinner men det är väl svårt att ändra på. Men haha, vissa saker var ju bättre förr!

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Thomas, ja att mynt och sedlar försvinner så småningom får vi nog leva med och så här i brytpunkten innan det digitala blivit fullt ut hemtamt för oss kan det bli lite krångligt. Hur tycker du och dina barn att det funkar med Veckopengen?
   Hälsningar Bodil

 2. Pappa THOMAS skriver:

  Så sant…

  Jo men det är kul att kunna ”prata” genom mobilerna, så att vi kan hålla kontakt med appen ibland faktiskt. Hade gärna sett att barnen kunde göra mer saker, vad nu det ska vara, men känns som att om inte jag ger dem nya uppgifter händer det inte så mkt i appen. Men generellt är jag ju jättenöjd. Jag hoppas de fortsätter och gör appen ännu bättre….

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Bra idé med fler saker att kommunicera kring. De skulle exempelvis kunna lägga till enkla räkneövningar, uppgifter eller kunskapsfrågor som syftar till att förstå pengars värde… Jag vidarebefordrar din kommentar till de som gjort appen, så får vi hoppas att den vidareutvecklas.
   Hälsningar Bodil

 3. Pappa Gabriel skriver:

  Kul app! Kommer att prova den när min son blir lite äldre. Själv använder vi en spartavla i familjen som jag tagit fram till min 6-årige son. Funkar kanonbra och han har på kort tid börjat förstå enkel ekonomi och pengars värde. Jag skriver en del om det på bloggen http://www.veckopeng.nu
  Kolla gärna in länken om just spartavlan också!

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej! Först ber jag om ursäkt för att svaret har dröjt. Det beror på att jag hade semester förra veckan.

   Tack för att du skriver och tipsar! Jag har varit inne och läst några blogginlägg och kikat på tavlan. Den verkar jättebra! Särskilt att barnen ritar själv och att man lägger till sparbonusar vartefter. Ska ha den i åtanke när jag framöver skriver om att lära barn hantera pengar.

   Allt gott till dig,
   Bodil

 4. Malva skriver:

  Hej! Jag hittade denna app för några dagar sedan och tyckte att den verkade rolig, men hur vet man egentligen att man kan lita på den när man har anslutit sitt bankkonto?

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Malva!
   Det finns faktiskt ingen garanti för att en app är helt harmlös. Men det finns några sätt att minska risken helt.
   1. Ladda bara ner appar som är betrodda genom Googleplay store eller AppStore. Det är ingen 100% garanti men eliminerar det värsta. Det kan ändå vara så att vissa appar innehåller skadlig kod. Vänta därför och se om många laddar ner appen och läs recensioner innan du laddar ner en app.
   2. Se till att de appar du använder och som hämtar automatisk information från dina konton använder sig av id -koll så som tex Bank-ID.
   3. När du använder dina appar och surfar generellt se till att du surfar säkert. Surfar du på öppen Wi-fi så kan alla se informationen du skickar. Det är bättre att surfa på pålitliga nätverk där det inte finns risk för att någon kommer åt informationen du skickar. Läsa tidningen är ok är surfa på öppen wifi. Tänker du skicka lösenord och kontouppgifter är det ingen bra idé.
   Hoppas det besvarade din fråga.
   Bästa hälsningar
   Sharon