Test: Konditionstesta ekonomin efter semestern

konditionstesta ekonomin efter semestern

 Semestern är en bra värdemätare på hur väl vardagsekonomin fungerar. Varför? Jo, höga förväntningar, olika önskemål och prioriteringar från olika familjemedlemmar, fler utgifter än vanligt, andra typer av utgifter i andra miljöer innebär att familjeekonomin utsätts för extra påfrestningar. Så om semesterekonomin kärvar – se det som en signal på att något behöver justeras. Här är testet och tipsen som ger dig en frisk och stark semesterekonomi nästa år.

TEST: Hur många OK! får du ihop?

1) Hade du tillräckligt stor semesterkassa innan sommaren?
Ja: OK!
Nej: Måla en bild av nästa års semester redan nu. Då blir det mycket enklare och roligare att försöka spara mer pengar. Hur mycket större semesterkassa vill du ha nästa år? Dela summan på tio månader och öppna nytt sparkonto med automatisk överföring varje månad.  Lista tre utgifter du kan och vill kapa så att du når ditt mål, till exempel omförhandla bolånet, byta till billigare bil, jämför och byt till billigare försäkringar eller skippa en eller ett par småutgifter. Att öka inkomsterna genom att till exempel hyra ut eller sälja något du inte använder är ett annat sätt att få in mer pengar.

2) Lånade du till semestern eller utnyttjade kortkrediten mer än vanligt?
NejOK!
Ja: Försök betala tillbaka så fort som möjligt. Sätt ett mål: vilken månad ska årets semester vara betald? Och om du inte vill låna nästa år: se ovan.

3) Gick det åt mer pengar än du hade räknat med?
Mycket vanligt, semestern innebär ofta fler och andra typer av utgifter än normalt.
NejOK!
Ja: Ha det i åtanke när du planerar nästa års semester. Skaffa dig verktyg så att du lättare kan hålla koll på utgifterna. Här är några förslag: 1) undersök om din bank har appar eller andra verktyg för att enkelt kolla saldo och hålla reda på utgifterna. 2) ladda ner en fristående budgetapp och knappa in utgifterna manuellt – det går snabbt, du knappar bara in summan. 3) betala alla utgifter med ett utvalt kontokort, kolla av saldot regelbundet via kortföretagets hemsida eller app.

4) Blev du och din partner oense om pengar under semestern?
Tyvärr inte ovanligt, men onödigt och tråkigt att lägga tid på detta under semestern.
Nej: OK!
Ja: Dags att prata prioriteringar. Sätt av tid och prata om pengar och prioriteringar i lugn och ro. Har ni helt gemensam ekonomi? Då kanske var och en har för lite egna pengar att röra sig med: Lösning: dela på de gemensamma hushållsutgifterna men låt var och en ha egna pengar som ni förfogar över fritt utan att den andre har åsikter om det. Diskutera fram lämpliga nivåer på gemensamma och egna pengar.

5) Tjatade barnen om pengar under semestern?
Nej: OK!
Ja: Ge barnen en egen semesterkassa nästa år. Då är det lättare för dem att förstå att kassan är begränsad och de kan själva välja vad de vill lägga sina pengar på.

————————————————————————————————————–
Hur många OK! fick du ihop? 

testsvar
———————————————————————————————————————-
Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:

Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Kommentarer

  1. Bodil Hallin har satt ihop ett konditionstest för semesterekonomin. Kolla om den är i trim eller följ Bodils råd och justera inför kommande

  2. Maria skriver:

    Bra test och sammanställning! Jag tror också en vanlig anledning till att man lätt spenderar mer än man tänkt sig på semestern är att man reser med vänner som har mer att röra sig med än vad man själv har. Då är det lätt att spendera mer eftersom man inte vill vara den ”tråkiga” som vill göra billigare aktiviteter. Precis som i punkt 4 kan det därför vara bra att prata igenom prioriteringar och vad man vill göra även med sina vänner innan man reser bort, för att alla ska ha samma förväntningar när det är dags att resa.