Tips inför årsskiftet

årsskifte, avdrag, skatteavdrag, RUT, ROT, fonder

Veckorna rusar. Vill du sälja fonder eller aktier, betala ROT-fakturor eller kanske göra en extrainsättning på privat pensionssparande för att utnyttja årets skatteavdrag börjar det bli hög tid. Tänk på att transaktionerna kan ta ett par arbetsdagar och att det är få mellandagar i år. 

Betala fakturor på RUT/ROT-arbeten före årsskiftet
Maximal skattereduktion är 50 000 kronor per person och år men vill du utnyttja årets skattereduktion måste fakturorna vara betalda före årsskiftet. Du kan också betala fakturor i förskott men då måste jobbet vara klart senast31 januari 2015. Mer information: RUT- och ROT-arbeten . Är ni två personer som äger fastigheten och den ene betalar lite skatt – fördela om så att den andre kan utnyttja skattereduktionen.

Extrainsättning på privat pensionssparande
Att binda pengar i ett privat pensionssparande är mest lönsamt på den del av lönen som överstiger 36 200 kronor. Maximalt avdrag under 2014 är 12 000 kronor för de flesta privatpersoner. Nästa år sänks avdraget till 1800 kronor och 2016 försvinner det helt. Jag har tidigare skrivit om att det nu är läge att stoppa överföringar till privat pensionssparande och välja ett nytt alternativ. Mer information: avdrag privat pensionssparande

Flytta vanligt fondsparande till ISK eller kapitalförsäkring
Investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring är två bra sätt att spara och pensionsspara. Vill du flytta vanligt fondsparande till dessa två sparformer bör du göra det före årsskiftet. Vanliga fonder belastas nämligen med en årlig schablonskatt som uppgår till 0,12 % på fondernas värde den 1 januari.

Kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster
Har du vinst av kapital i år? Det kan du få om du till exempel sålt fonder med vinst, hyrt ut din bostad eller sålt en bostad med vinst. Fundera i så fall på att sälja fonder eller aktier som gått med förlust för att kvitta bort vinsterna och minska din skatt. Mer information: kvitta vinst mot förlust

Sälj aktier eller fonder med förlust om du vill kvitta bort gamla vinstuppskov från bostadsförsäljning
På så sätt minskar du skatten för i år samtidigt som du får lägre uppskovsränta kommande år. Det minsta uppskovsbeloppet som kan tas fram till beskattning är 20 000 kronor. Mer information: återföring av uppskov .

Skänk pengar till välgörenhet och få skattereduktion
Om du skänker minst 200 kronor per gång till en godkänd välgörenhetsorganisation får du en skattereduktion på 25 procent av gåvobeloppet. Maximal skattereduktion är 1500 kronor per år vilket motsvarar en gåva på 6000 kronor.  Mer information: skattereduktion för gåvor.

Skattejämka inför nästa år
Har du stora ränteutgifter eller resor till och från arbetet kan du ansöka om jämkning. Får du jämkning kommer arbetsgivaren göra ett lägre avdrag för skatt varje månad under nästa år. Tänk bara på att inte jämka så hårt att du får oväntad restskatt. Mer information, hjälptabeller och ansökan: jämkning.

Fördela om låneräntor
Är ni två som står på bolån eller andra lån kan ni själva välja hur ränteutgiften ska fördelas. Om någon av er har underskott av kapital som överstiger 100 000 kronor kan ni tjäna en del på att omfördela ränteutgifter till den andre. Kontakta banken före årsskiftet så blir det rätt uppgifter i deklarationen. Du har också möjlighet att ändra manuellt i deklarationen nästa år.  På Skatteverkets hemsida kan du göra en preliminärberäkning av årets skatt. Om du vill kan du göra en preliminärberäkning av årets skatt på Skatteverkets hemsida.

Vill du ha fler privatekonomiska tips eller vill prata pengar med mig:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin

Kommentarer

  1. Ilma skriver:

    Har försökt läsa på lite om hur jag ska göra med min skattejämkning. Läste på http://bruttolön.se/skattejamkning/ och tror jag har klurat ut grundprincipen. Ska prata med skatteverket här och försöka få ut rätt blanketter.