Tips till barnfamiljer om sparande

Alla behöver ha en buffert för oförutsedda utgifter. När man har barn är det extra viktigt att man även försöker att sätta undan pengar till saker som man vet att man måste köpa längre fram. Om man sen dessutom ska spara till barnens framtid eller till sin egen framtid beror nog mycket på hur mycket pengar man har. Alla barnfamiljer får barnbidrag. I den här artikeln på e24.se framgår att vi har haft barnbidrag under de senaste 61 åren och att anledningen till att det infördes var att öka barnafödandet. Jag trodde att det var för att alla barn skulle ha en bra tillvaro. En del sparar hela barnbidraget och några en del av barnbidraget. Alla gör naturligtvis som de vill men jag tycker inte att man behöver känna någon press på sig att spara av barnbidraget till barnens framtid. Att leva bra och göra trevliga saker tillsammans så länge barnen bor hemma är också viktigt. Familjens ekonomi får styra hur mycket pengar man har råd att spara till framtiden. Alla älskar sina barn och vill ge dem en bra framtid men den som har låg lön kan ha svårt att spara och kommer att få en låg pension. Spara i ditt eget namn så kan du själv bestämma om och när du eventuellt vill ge barnet pengar. Här kan du läsa mina spartips.

Ann-Sofie Magnusson

Familjeekonom Ikano Bank

Kommentarer

 1. lg skriver:

  Eller så kanske man ska låta bli att skaffa barn om man har så låg lön? Låg lön är ju en tydligt (entydig) indikation på att man inte gör något som andra, som kan välja fritt, uppskattar. Vad säger att barn skulle uppskatta en tillvaro med en människa som de som kan bestämma själva inte uppskattar?

  Och jag är både avsiktligt barnlös och höginkomsttagare.

 2. Erik skriver:

  Jag tycker LGs kommentar är helt uppåt väggarna. Låg lön ska definitivt inte avskräcka någon från att skaffa barn. Då hade inte LG funnits heller eftersom någon av LGs alla förfäder säkerligen haft låg lön.

  Argumentet med att låg lön innebär man inte är uppskattad, stämmer inte heller. Lönenivån avgörs av tillgång och efterfrågan på arbetskraften. Finns det många kvalificerade för ett yrke (t ex vårdyrken), blir lönen låg, men det betyder ju inte att vårdpersonalen inte uppskattas av LG när denne är så hjärnskadad att hon/han inte kan byta blöjor på sig själv!

 3. lg skriver:

  Erik, ja du, det hade kanske varit önskvärt att någon i alla fall inte underlättat för mina föräldrar, de människospillrorna, att skaffa barn. Jag hade definitivt varit gladare.

  Och du har fel angående tex vårdpersonals låga löner. I allmänna val var fjärde år bekräftar en stor majoritet av svenska folket att de vill ha dagens system och alltså värderar vårdpersonal till ungefär de löner de har.

  Fattiga människor borde göra något åt sin fattigdom innan de tycker det är en bra idé att fortplanta sig. Allt annat är ren narcissism. Vad får dig Erik att tro att någon vill att du ska styra och ställa över hennes liv 15-20 år? Du skulle aldrig utsätta en vuxen person för det. Inte heller skulle du tolerera att någon gjorde så mot dig. Så varför är det acceptabelt att bete sig så mot någon som inte har minsta möjlighet att försvara sig?

  Tack men nej tack.

 4. Erik skriver:

  Oavsett om LGs föräldrar var människospillror, hög- eller lågavlönade så hade de full rätt att skaffa LG. Precis liksom du, LG, har din fulla rätt att tycka deras beslut var fel. Att det sedan finns mindre befåvade människor både här och där är liksom inget vi kan göra något åt.

 5. Daniel skriver:

  Hej, bra spartips – det är alltid bra att försöka spara så mycket som möjligt, men vikten av att kunna spendera istället för att göra roliga saker tillsammans är också viktiga, så man får försöka hitta någon slags balans. Hör finner ni fler spartips: http://www.natekonomen.se/spartips.php

 6. lg skriver:

  Jaha du Erik, så vem gav dem denna rätt? Hur härleder du denna rätt till något moraliskt-etiskt paradigm?

  (och varför censurerades ovanstående fråga?)

 7. Webbansvarig skriver:

  Till Erik och LG,

  Vill bara meddela att vi på Ikano Bank aldrig censurerar/redigerar i inläggen på vår blogg.

  Däremot kan vi ta bort ett inlägg om det anses kränkande eller strider mot svensk lag eller goda seder.