Tvångssparar du hos Skatteverket?

När jag frågade Skatteverket fick jag besked om att du som har e-legitimation 8 juni kan se om du får pengar tillbaka redan nästa vecka. Nu läser jag att en representant för Skatteverket i en DN artikel säger att informationen kan finnas på ditt skattekonto redan på söndag 7 juni. Alla som får pengar tillbaka blir säkert glada men jag tycker att det är mycket bättre att betala in lite mindre skatt och ta hand om pengarna själv redan från början.

Den som har begärt skattereduktion för hushållsnära tjänster, pensionssparar, har avdrag för exempelvis räntekostnader eller resor till och från arbetet betalar ofta för mycket i skatt när arbetsgivaren drar skatt på lönen enligt tabell. Det är därför många får tillbaka pengar nu. Jag tycker att det är mycket bättre att begära jämkning av skatten.

Har du köpt rot-tjänster under perioden 8 december 2008 och 30 juni 2009 ska du själv ansöka om skattereduktion gärna redan i början av 2010 men senast 3 maj 2010. Det kan ju handla om stora summor men du kan begära jämkning även för det så slipper du ligga ute med de pengarna ända till i juni nästa år. Glöm sedan inte att ansöka om skattereduktionen i god tid. Det måste göras även om du har begärt jämkning för det.

Jag har skrivit några tips till både dig som får pengar tillbaka och till dig som har betalat för lite i skatt.

Ann-Sofie Magnusson

Familjeekonom Ikano Bank