Vägen ut ur skuldfällan

ut ur skuldfällan

Hur kommer man ur skuldfällan när man har mängder med smålån, går plus minus noll varje månad och får leva på de kreditskulder man just har amorterat? När man har försökt lösa dyra smålån med ett stort men fått nej överallt? Den frågan fick jag för en tid sedan. Här är mina tio tips som har hjälpt flera skuldtyngda personer att ta sig ur skuldfällan.Att leva med tajt ekonomi och stora skulder kan kännas hopplöst. Men det finns alltid vägar ut, även om det tar tid och kräver mycket tålamod. I första hand tycker jag att man ska försöka samla lånen, ansöka om ett nytt lån och lösa bort alla mindre krediter. Är den vägen stängd får man ta till Plan B nedan som går ut på att beta av krediterna en efter en.

Koppla greppet om skulderna – steg för steg

1) Gör en lista
Gör en lista på alla krediter; lån, kreditkort, privata skulder och eventuella obetalda räkningar. Dela in listan i tre kolumner: kreditgivare/lånetyp, månadsbetalning och aktuellt skuldbelopp. Summera hur mycket du totalt betalar på krediterna varje månad och det totala skuldbeloppet. Då får du en bra överblick. Gör det så enkelt som möjligt, använd penna och ett vanligt vitt papper eller använd datorn om du tycker att det är enklare. Längst ner finns ett exempel på hur listan kan se ut.

2) Fokusera på en skuld i taget
Prioritera obetalda räkningar på vanliga fasta utgifter. Det kan handla om hyra, el, mobil eller försäkringar. Ring dem du är skyldig pengar och försök komma överens om en betalningsplan. Mindre skulder till vänner och släktingar kan också vara bra att prioritera. Frostiga relationer och dåligt samvete kan ta mycket energi.

När du har kommit ikapp med de obetalda räkningarna är det dags att ta itu med krediterna. Välj ut vilken kredit du vill försöka betala av först. Den får nummer 1 på din lista. Det brukar vara enklast att börja med den kredit som har lägst skuldbelopp.

3) Sälj saker
Fundera på om du har något du kan sälja. Kanske finns det något du inte använder och inte skulle sakna så mycket. Använd summan till att betala av kredit nr 1.

4) Begär amorteringsfritt på större lån
Har du något eller några större lån? Kontakta dessa kreditgivare och fråga om du kan få en eller ett par månaders amorteringsfritt. Använd summan till att betala av kredit nr 1.

5) Kapa utgifter
Även om ekonomin är tajt brukar man kunna kapa några hundralappar i månaden på att hitta billigare avtal för till exempel el, telefoni, bredband och försäkringar.  Det brukar vara lättast att kapa utgifter på el och försäkringar.  Andra sätt att kapa utgifter är att slopa eller halvera någon småutgift (kaffe på stan, godis, tidning eller liknande). Eller handla på second hand, minska elförbrukningen… Vad som ger bäst effekt i just din ekonomi vet du förmodligen bäst själv. Var bara inte för ambitiös så att du tappar sugen. En bra början är att välja ut en eller ett par åtgärder. Använd pengarna du sparar till att betala av kredit nr 1.

6) Stäm av varje månad
Gå igenom listan vid varje månadsslut, skriv in aktuellt skuldbelopp på varje kredit och summera.

7) Fira framgångar
Viktigast av allt: bestäm hur du vill fira att du sakta men säkert minskar det totala skuldbeloppet. Att beta av skulder tar tid och kräver mycket tålamod. Att stanna upp och glädjas över framgångarna gör det lättare att behålla motivationen.

8) Beta av nästa kredit
När du lyckats betala av kredit nr 1 – välj ut en ny kredit som du vill försöka bli av med. När skuldsumman minskar så minskar också dina räntekostnader. Använd summan som blir över till att betala av kredit nr 2. Du har nu kommit in i en positiv spiral där det går snabbare och snabbare att betala av krediterna.

9) Ansök igen om att slå ihop krediter
När du har kommit en bra bit på vägen och minskat det totala skuldbeloppet kan du på nytt ansöka om att slå samman resterande krediter.

10) Ge inte upp
Jag vet många som har blivit av med sina skulder på detta sätt. Det tar tid, men det går. Ta gärna hjälp. En vän eller släkting som känner till din ekonomiska situation och kan stötta dig när det känns tungt är guld värd. Fundera på om du har någon i ditt nätverk du känner förtroende för. I alla kommuner finns dessutom budget- och skuldrådgivare där du kan få opartisk, kostnadsfri rådgivning.

Bra länkar:
Konsumentverkets tips om privatekonomi och skulder
Adresser till kommunala budget- och skuldrådgivare
Konsumenternas Bankbyrås verktyg Lånelabbet
Kronofogdens information till privatpersoner som inte kan betala

Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig. Jag finns på Facebook, Twitter, mejl eller mobil.

Exempel på hur listan se ut:

skuldfällan skuldfri
I detta exempel har man fått två månaders amorteringsfritt på två av lånen i januari och februari. Det innebär att 2 000 kronor i månaden kan användas för att minska andra krediter.

Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: bodilhallin

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Kommentarer

 1. Amanda Campcell jagtyker att det är viktigt att betala av på skulder så att mann inte hamnar
  hos kronofogden det är väldigt viktigt sen det övriga kannman dra lite in på

 2. seppo koskimäki skriver:

  Jag har fått skuldsanering av kronofogden,det var mycket enkelt,när gränsen var nått papperen på bordet så var det klart efter halv år ,detta av eget begärän inga inkassokrav jag tycker kronofog är bästa vän .Betalar 20% tilbaka inom 5 år .När banken lurade mig då startade motdraget,nästa gång blir dubbelt så bra.seppo.

  • Bodil Hallin Bodil Hallin skriver:

   Hej Seppo!

   Så bra att du har ansökt om skuldsanering och att du ser positivt på skuldsaneringstiden som oftast är riktigt tuff att ta sig igenom. Vad jag vet är det många som uppfyller kraven för skuldsanering men låter bli att ansöka, vilket är synd. Läste nyligen att antalet skuldsaneringsansökningar ökade med 9 % under 2013 och att Kronofogden säger att det beror på att det är ett uppdämt behov.

   Önskar dig en lugn och stabil skuldsaneringstid och skulle något uppstå som försämrar din ekonomi påtagligt – ta kontakt med Kronofogden så fort som möjligt och hör om det finns möjlighet att betala mindre på skulderna.

   Hälsningar Bodil

   Bästa

 3. Nikolaos Xanthos skriver:

  Mycket intressant läsning med bra tips.En artikel väl värt att läsa och studera hur man gör för att komma ur skuldfällan.

  Även om man skulle vilja kolla upp ekonomin med en opartisk Good Man från kommunen

 4. Laith skriver:

  Hej jag tänkte samla mina lån men jag har blivit trött på det faktist.. Jag vill har hjälp med det om ni kan hjälpa mig. Just nu har jag fast jobb sen 2010.. Jag har ingen alls betalningannärkning.. Men jag har många ganska många UC förfrågor

 5. Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

  Hej Laith!
  Din fråga kan bäst besvaras av kundtjänst som du når här: http://www.ikanobank.se/Kundservice eller via telefon 0476 88 000

  Din fråga är väldigt intressant och det kan ibland vara fördelaktigt att samla alla sina lån hos en kreditgivare om den nya effektiva räntan är lägre än den du betalar idag. Rent generellt tycker jag att man ska jämföra olika lånerbjudanden och även ta med i beräkningen de administrativa avgifterna och uppläggsavgifterna som ibland tillkommer.

  Jag hoppas kunna skriva lite mer utförligt om just detta med samlingslån i framtiden, så håll utkik på bloggen.

  Hälsningar
  Sharon

 6. Nelly skriver:

  Hej!

  Jag har samlat ihop skulder i form av internetköp, såsom mathem, leksaksbutiker och klädbutiker.

  Jag betalar in kontinuerligt, men summan/summorna blir inte märkvärd mindre.
  Hur kan jag göra för at bli av med dessa på bästa sätt.
  Jag ska även nämna att jag är student och har make och två barn.

  Nelly

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Nelly!
   Förmodligen räcker dina inbetalningar mest till avgifter och räntor och bara lite till själva avbetalning på skulden.Det är antagligen därför som summorna inte minskar nämnvärt. Om du tittar på dina fakturor så brukar det stå hur mycket ränta och avgifter du betalar in. Jag råder dig att undersöka om det finns en möjlighet för dig att få ett samlingslån med låg ränta som räcker till att lösa in alla dina smålån . Om du lyckas få ett sådant lån och fortsätter att betala in samma summa totalt som du gör idag på det nya lånet så kommer det betala av mer av själva skulden och därmed även minska snabbare. Om du endast har studielån och din man har en fast inkomst är det möjligt att det krävs att både du och din man söker om ett sådant lån gemensamt för att det ska beviljas.
   Med vänliga hälsningar
   Sharon

 7. Karin skriver:

  Hej.
  Intressant läsning
  Själv har jag flrköpt mig med ett kreditkort. Tycker att jag betalar flitigt varje månad men har varit tvungen att använda kortet varje månad! Jag betalar alltid mer än minsta godkända belopp. Borde jag ta ett lån och betala bort kreditkortet?

  • Sharon Lavie Sharon Lavie skriver:

   Hej Karin!
   Om du kan få ett lån med en ränta som är lägre än den ränta som du betalar för din kredit så kan det vara en bra idé. Tänk på att inte låna mer än vad du behöver för att täcka krediten så att du inte lånar pengar som du inte behöver. Det kan även vara ett bra tillfälle att göra en omstart för din ekonomi, kolla lite på vilka inkomster och utgifter du har och vad du kanske behöver ändra på för att skapa balans i din ekonomi.
   Lycka till!
   /Sharon