Våras det för din ekonomi?

I dag kom regeringens ekonomiska vårproposition. Som väntat innehåller den inga konkreta förslag som direkt påverkar plånboken. Däremot öppnar finansministern för stora satsningar 2014. I höstbudgeten som presenteras i september kommer troligen ett förslag om lägre skatt för pensionärer och förmodligen också ett förslag om ett femte jobbskatteavdrag. Det skulle inte förvåna mig om höstbudgeten även innehåller andra förslag som ger mer pengar i plånboken. På presskonferensen poängterade nämligen finansministern att det är viktigt att hushållen tillförs pengar så att konsumtionen kan komma igång och hållas uppe nu när den ekonomiska utvecklingen i Sverige och Europa är svag.

Finansministern har svårt att hitta vårtecken i den svenska ekonomin och har en dyster syn på den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren. Innebär det då att ditt och andra svenska hushåll också får en dyster ekonomi? Nej, inte nödvändigtvis. Har du arbete kan du räkna med löneökningar på åtminstone 2 procent per år samtidigt som inflationen (prisökningarna) väntas ligga klart under 2 procent ända fram till 2016. Räntorna väntas också vara stabila och låga, vilket gynnar dig som äger ditt boende och har stora lån.

Däremot gäller det att vara väl rustad för att möta arbetslöshet eftersom arbetslösheten väntas stiga från 8,2 % till 8,4 % nästa år. Ta reda på exakt hur mycket mindre du får ut om du skulle bli arbetslös, ha en plan för hur du klarar ekonomin som arbetslös och stärk upp med en inkomstförsäkring om du har dåligt skydd. Fler tips om hur du rustar dig för arbetslöshet hittar du här.

Jag tänker att man kan sträva efter att ha en familjeekonomi som står hyggligt stadigt oavsett om omvärldsvindarna blåser snålt eller är milda och vårliga. Försöka spara 10 % av inkomsten, bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter och ha försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet så ökar du dina möjligheter att både konsumera och investera även i bistra tider.

Hur får du din ekonomi att spira?

Här hittar du mer information om vårpropositionen 2013:
Regeringens hemsida där hela vårpropositionen presenteras.
Regeringens sammanfattning: Vårpropositionen på fem minuter
Dagens Nyheters artikel och Maria Crofts kommentar
Svenska Dagbladets Andreas Cervenkas kommentar
SVT:s Mats Knutssons kommentar
Aftonbladets artiklar och kommentarer

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank