Vårfin på budget: Tema trägård/balkong

Funderar du på hur du kan piffa upp din balkong/uteplats eller trägård utan att det ska bli dyrt? Här får du mina och trädgårdsexperternas bästa tips!

Trädgården är en viktig del hos många husägare och för er som lever i lägenhet så kan det under våren handla om att få till en fin balkong eller uteplats. En välskött trädgård, frodig kolonilott och blomstrande balkong är för många en stor hobby, därför är det inte ovanligt att många timmars arbete och mycket pengar investeras . Själv är jag totalt värdelös på att ta hand om blommor och växter. Det känns ibland som de kroknar bara jag är i närheten. Som tur är har jag en man med fantastiskt gröna fingrar som ser till att även vi kan njuta av några växter i trädgården.

I mitt jobb försöker jag hitta smarta och billiga lösningar för utgifter som är vanliga för olika familjer. När jag såg vårlökarna börja blomma i trädgårdarna och en och annan kruka som flyttat ut i solen, funderade jag på hur man skulle kunna kombinera sitt trädgårdsintresse med en liten budget.

Eftersom jag själv är växtanalfabet har jag delvis tagit hjälp av två experter Jenny Lundén från företaget Trädgårdsstruktur och Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare hos FritidsOdlingens Riksorganisation.

Här kommer de bästa knepen för att få en fin trädgård/ balkong på liten budget.

 

Fröbibliotek/fröbytardagar

Allt fler kommunala bibliotek har börjat med fröutlåning. Principen går ut på att du får låna fröer på våren, som sedan odlas under sommaren, och sedan tar med ett eget frö som du lämnar tillbaka på hösten!

I USA och Kanada har fenomenet med fröbibliotek funnits ett tag. På senare år har allt fler exempel också ploppat upp även i Sverige. Ofta är det ett kommunalt bibliotek i samverkan med t.ex. en trädgårdsförening eller odlarförening som står bakom. I fröbanken finns allt från grönsaker till sommarblommor och perenner. Förhoppningen är att både frön och intresset att odla ska växa. Samtidigt ärn det ett sätt att bidra till att sprida lokala unika kulturväxter, vilket kan ses som en del i en hållbar livsstil.

Om du inte har ett fröbibliotek i närheten, varför inte starta en fröbytardag? Bjud in alla i området att ta med lite fröer och byt med varandra eller starta en Facebook-grupp där ni kan skicka fröer till varandra.

Om du varken kan byta eller låna fröer på bibliotek är expertens tips att du satsar på att köpa fröer till lättodlade växter som exempelvis tagetes, luktärtor, ringblomma och petunia istället för att köpa färdiga plantor. Det blir mycket billigare!

 

  • Här har Fröbibliotek testats: Ängelholm, Linköping, Hallstahammar, Simrishamn m.fl.
  • Fröbytardag: t.ex. Botaniska trädgården i Göteborg tillsammans med Studiefrämjandet

Dela redskap med grannen

Delningsekonomi är på stor ingång och betyder att man lånar eller hyr det man behöver, av vänner, bekanta, grannar eller helt okända som är villiga att hyra ut sina prylar. Att alla äger var sin gräsklippare, kratta, skottkärra, borrmaskin osv. är egentligen ganska oekonomiskt. Tänk efter själv hur många dagar av året dina trädgårdsprylar och verktyg står helt oanvända. Är det inte bättre att låna eller hyra av varandra vid behov?

Vill ingen dela med dig? Fynda på loppisar! Där säljs det massvis av redskap och andra trädgårds prylar.

Dela plantor eller ta egna sticklingar:

Har du redan några växter kan du dela på dina plantor. De flesta perenner mår bra av att delas ungefär var tredje år, en planta kan då ge ungefär 2-5 nya plantor som du kan fylla på din trädgård med (beroende på sort).

Många krukväxter kan förökas genom sticklingar. Kanske har någon vän en fin blomma som du gillar? Fråga om du får ta en stickling. Så här gör du:

  • Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med jord.
  • Sätt en plastpåse över som ett ”miniväxthus”.

 

Ta det du har

Använd saker som egentligen har andra användningsområden i din trädgård. En gammal stol kan bli ett jättefint klätterstöd och en byrå kan bli en odlingsbänk.

Gamla korgar är utmärkta att plantera i, klä dem gärna med plast och lägg istället för köpta lecakulor grus och småstenar som dränering i botten på krukorna. Du kan även använda burkar, hinkar eller lådor att plantera blommor i. Det går till exempel att fråga på restauranger om de har större plåtburkar som de fått mat i. Ska du ha krukorna på en plats där det regnar så ska du göra hål i botten annars kan du ha dem hela.

I skogen kan du plocka mossa, blåbärsris, kottar och grenar som dekoration.

Odla ätbart

Att odla egna grönsaker är populärt och ett sätt att maximera sina investerade pengar. Varför inte satsa på att odla sådant som är både gott och samtidigt vackert att titta på, som mangold till exempel. Vill du odla pumpa, tomat, paprika eller chili kan du plocka frön från grönsaker du köper för att äta.

Känner du för att vara äventyrlig kan du testa den senaste trenden att pröva roliga korsningar som ”Tomtatoe” (en mix av tomatplantan och potatis).

Vill du ha näringsfylld jord och har möjlighet så kan du kompostera. Då sparar du pengar och är samtidigt snäll mot dig själv, eftersom det blir skonsammare mot din kropp än att behöva bära tunga säckar från affären.

Fråga en trädgårdsrådgivare

FritidsOdlingens Riksorganisations trädgårdsrådgivare har ett gemensamt telefonnummer. Här kan du ringa och prata med en kunnig person helt gratis! Ring när det passar dig och du behöver endast komma ihåg ett nummer! Läs mer här: http://www.for.se/odlingsradgivning/

 

Fakta:

Det finns drygt 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige, varav mer än 1,9 miljoner tillhör villor och andra småhus, 675 000 tillhör fritidshus och över 50 000 utgörs av kolonilotter. Trädgårdsskötsel är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus efter promenader. Både för enskilda fritidsodlare och för samhället har fritidsodlingen en stor betydelse som inte låter sig mätas i pengar. Hit hör bland annat fritidsodlingens stora rekreationsvärde och betydelsen för folkhälsan i form av motion och konsumtion av trädgårdsprodukter. Vidare kan nämnas trädgårdarnas estetiska och miljömässiga betydelse, vilket kan vara allt från uppväxtmiljö för barn till betydelsen för den biologiska mångfalden.

Källa: Rapport: Fritidsodlingens omfattning i Sverige,  SLU och Fritidsodlingens  Riksorganisation.