Vill du sänka dina skattekostnader?

Finns det något du kan göra för att sänka din skattekostnad så måste det göras före nyår. Här kan du läsa lite tips som jag har skrivit samman. Förhoppningsvis hittar du något som du kan ha nytta av att känna till innan årsskiftet. Vid jul och nyår är det ofta mycket som ska ordnas så det kan vara bra att vara ute i god tid.

Många har köpt hustjänster under året och kommer att ansöka om skattereduktion för arbetskostnaderna. Hur stor skattereduktion du maximalt kan få beror på hur hög inkomst du har och om du har några andra avdrag. På Skatteverkets hemsida finns en bra kalkyl som heter ”Räkna ut skatten”. Den kan du använda för att räkna på din skattekostnad med hjälp av dina egna uppgifter. Med hjälp av Skatteverkets kalkyl gjorde jag några räkneexempel som visar hur stort husavdrag man maximalt kan få vid olika inkomstnivåer. Du hittar mina exempel efter tipsen.

Jag gjorde också ett exempel som visar hur en familj med stora räntekostnader och olika inkomster kan sänka sin totala skattekostnad genom att ändra fördelningen av räntekostnaderna om de under året dessutom har gjort stora inköp av hustjänster. Räkna på era egna uppgifter så att ni får del av så stor skattereduktion för hustjänster som möjligt. Vill ni inte att räntekostnaderna ska fördelas lika på ett gemensamt lån är det smart att informera banken redan nu vilken fördelning ni vill ha. Då blir informationen i deklarationen korrekt redan från början.

Ann-Sofie Magnusson

Familjeekonom Ikano Bank